Całki
Rosemary: Mam do policzenia całkę:
| | 1 | |
∫ |
| dx i doszłam do tego: |
| | x2+x+1 | |
| | 1 | |
∫ |
| podpowie mi ktoś co dalej? |
| | (2x+1)2+34 | |
5 sty 23:56
Rosemary: Nikt? No proszę zlitujcie się
6 sty 00:13
Niuans: t=2x+1
6 sty 00:15
Rosemary: Czy to wyjdzie coś takiego?
6 sty 00:22
ZKS:

.
6 sty 00:34
Rosemary: Dzięki

A pomógłbyś mi z jeszcze jedna całką?
Nie mam pojęcia co zrobić z tym mianownikiem
6 sty 01:09
wójt:
x2(x2 − 1) − 2(x − 1) = x2(x − 1)(x + 1) − 2(x − 1) = (x − 1)(x3 + x2 − 2) =
= (x − 1)(x − 1)(x2 + 2x + 2) = (x − 1)2(x2 + 2x + 2)
i dalej stosujemy rozkład na ułamki proste
6 sty 01:20
Rosemary: Dziękuję
6 sty 01:25
AS: Wtrące swoje trzy grosze
Zad. 1
| | √3 | | √3 | |
Podstawienie: 2*x + 1 = |
| t , dx = |
| dt |
| | 2 | | 4 | |
| | √3 | | 3 | | 3 | | √3 | | dt | | √3 | |
J = ∫ |
| dt/{ |
| t2 + |
| } = ∫ |
| * |
| = |
| *arctg(t) + C |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 3 | | t2 + 1 | | 3 | |
Zad 2
Rozkład na ułamki proste
| x | | −x − 8 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x4 − x2 − 2*x + 2 | | 25*(x2+ 2*x + 2) | | 25*(x − 1) | | 5*(x − 1)2 | |
6 sty 09:41
Rosemary: Pierwszy przykład sprawdzałam sobie na wolframie potem i wyszło dobrze tak jak napisałam
wcześniej, więc teraz nie wiem...
Drugie zadanie dopiero będę robić
6 sty 13:03
Rosemary:
AS nie rozumiem twojego toku rozumowania w drugim zadaniu

Skąd się wzięło te 25 w
mianowniku i 8 w liczniku?
6 sty 13:21
AS: Nie sprawdziłem tematu , Twoje rozwinięcie jest błędne
| | 1 | | dx | |
J = ∫ |
| dx = ∫ |
| |
| | x2 + x + 1 | | (x + 1/2)2 + 3/4 | |
| | √3 | | √3 | |
Podstawienie: x + 1/2 = |
| *t , dx = |
| dt |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | dt | | √3 | | 4 | | dt | |
J = |
| ∫ |
| = |
| * |
| ∫ |
| |
| | 2 | | 3/4*t2 + 3/4 | | 2 | | 3 | | t2 + 1 | |
6 sty 13:28
Rosemary: Ja po prostu przemnożyłam ten pierwszy nawias przez 2 żeby nie było ułamka.
A co z drugim zadaniem?
6 sty 13:39
Rosemary: Jeszcze do tego pierwszego: nie rozumiem tego Twojego kroku:
| | 1 | | √3 | |
podstawienie: x+ |
| = |
| *t |
| | 2 | | 2 | |
Może zapiszę jak ja rozwiązuję ten przykład:
| | 1 | |
∫ |
| dx=|i teraz z postaci kanonicznej trójmianu kwadratowego wychodzi mi coś |
| | x2+x+1 | |
takiego|=
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| + |
| dx= |t=x+ |
| , dt=dx|=∫ |
| dt= |
| | | | 4 | | 2 | | | |
|i teraz ze wzoru z tablic|
| | 1 | | t2 | | 2 | | | |
= |
| *arctg |
| = |
| *arctg |
| = |
| | | | | | √3 | | | |
No i tyle
6 sty 14:11
Rosemary: | | 3 | |
Te |
| w drugiej całce w poprzednim poście ma być w mianowniku a nie do całego ułamka |
| | 4 | |
6 sty 14:12
Rosemary:
AS odezwij się
6 sty 14:30
AS: No i o co chodzi − wyniki mamy takie same.
1/√3 = √3/3
6 sty 14:53
Rosemary: Ok, a pomożesz mi jeszcze rozwiązać to drugie zadanie? Nie rozumiem go za bardzo
6 sty 15:00
AS: Przedstaw ułamek w postaci i oblicz A,B,C,D , dostaniesz rozkład na ułamki proste.
| x | | A*x + B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x4 − x2 − 2 x + 2 | | x2 + 2*x + 2 | | (x − 1)2 | | x − 1 | |
Po sprowadzeniu do współnego mianownika w rozwiązaniu powinnaś otrzymać
| | 1 | | −8 | | 1 | | 1 | |
A = |
| , B = |
| , C = |
| , D = |
| |
| | 25 | | 25 | | 5 | | 25 | |
6 sty 15:41
Rosemary: Dzięki, spróbuję to ogarnąć
6 sty 16:16