Kondensator..
Matt: Kondensator o pojemnosci C=0,1 mF. Zasilany jest napięciem u(t)=200sin100t V. Oblicz prad
kondensatora i(t). Narysuj przebieg napiecia u(t), prad i(t) oraz mocy chwilowej p(t) tego
elementu. Any idea?!
5 sty 23:25
danny: | | dU | |
Przecież prąd to C |
| ...policz pochodną i podstaw do wzoru. Potem policzysz moc. Wykresy |
| | dt | |
chyba umiesz rysować...
5 sty 23:41
Matt: Jestes pewny ze inaczej niz pochodna nie mozna? Nie miałem pochodnych...
5 sty 23:43
Sławek:
i(t)=ωCUmcos(ωt)
Um = 200 V
ω = 100 rad/s
6 sty 11:30
Matt: A coż to Um?
6 sty 11:56
Matt: Amplituda? O.o bo Asin(ωt) A to amplituda, ω pusacja i t to czas ;>
6 sty 11:57
Sławek:
Um to amplituda napięcia
Im = ωCUm to amplituda prądu
ω = 2πf to pulsacja, gdzie f to częstotliwość
6 sty 14:11
Sławek:
u(t)=Umsin(ωt)
6 sty 14:14
Sławek:
| | π | |
ic(t) = Imcos(ωt) = Imsin(ωt + |
| ) |
| | 2 | |
6 sty 14:16
Sławek:
| | 1 | |
p = ui = Umsin(ωt) Imcos(ωt) = |
| UmImsin(2ωt) |
| | 2 | |
6 sty 14:25
Matt: Co to jest I z indeksem c?
Czyli ogolnie rzecz biorąc... To co mam wyliczyc to amplituda prądu czyli i(t) ? Amplituda to
ta wartość prądu?;>
6 sty 18:39
Matt: 0,001 * 200 = 0,2 i to jest... Amplituda prądu.
Wiec wynik to 0,2sin(ωt) ?
Co z pulsacja? Nie mamy czestotliwosci by ją policzyc..
6 sty 18:44
Sławek:
C=0,1 mF
u(t)=200sin100t
Ogólnie
u(t)=Umsin(ωt)
a więc
Um=200
ω = 100
i(t)=ωCUmcos(ωt) = 100*0,1*10−3*200*cos(100t) =2cos(100t)
6 sty 22:22
Matt: A 0,1 mF nie zamieniałeś na F?;> Pulsacja się nie zmienia?
6 sty 23:17
Sławek:
0,1mF = 0,1*10−3F
pulsacja prądu nie zmienia się
i(t)=ωCUmcos(ωt) = 100*0,1*10−3*200*cos(100t) =2cos(100t)
6 sty 23:36