Granica ciągu
Wojtek: Witam

Mógł by ktoś spradzić czy zadanie dobrze zrobiłem ?
| | (n2+1)n!+1 | | 1 | |
lim n→∞ |
| = |
| (taki wynik uzyskałem)  |
| | (2n+1)(n+1)! | | 2 | |
Pozdrawiam
5 sty 23:23
ZKS:

.
5 sty 23:30
Wojtek: a taki przykład bo nie za bardzo wiem jak iść dalej...
lim n→∞ (√n2+4n+1−√n2+2n) i doszedłem do momentu gdzie mam tak lim n→∞ (n−n )=∞−∞ ale to
nie wychodzi raczej zero tak ?
5 sty 23:38
ZKS:
Skorzystaj z tego że
| | (a − b)(a + b) | | a2 − b2 | |
a − b = |
| = |
| |
| | a + b | | a + b | |
5 sty 23:42