f kwad
gosc: funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe : −3 i 2
| | f(7) | |
a) oblicz wartośc wyrażenia: |
| |
| | f(−2) | |
| | 25 | |
b) wiedząc dodatkowo że największa wartośc funkcji f wynosi |
| , wyznacz wzór funkcji f |
| | 16 | |
Do podpunktu a: czy funkcja f ma wzór f=(x+3)(x−2) czy należy tu uwzględniać jakiś
współczynnik?
5 sty 22:55
Krzysiek: należy uwzględnić
5 sty 22:57
Eta:
a) f(x)= a(x+3)(x−2)
f(7)= a(7+3)*(7−2)= 50a f(−2)= ................. = −4a
5 sty 22:59
Basiek: a(x+3)(x−2)=ax
2+x−6
w podpunkcie a) zwyczajnie CI się to skróci
| | −Δ | |
b) korzystasz ze wzoru q= |
| |
| | 4a | |
5 sty 22:59
gosc: dzięki!
5 sty 23:02
Eta:
| | x1+x2 | | 1 | | 25 | |
b) f(x)= a(x+3)(x−2) i xw= |
| = − |
| yw= |
| |
| | 2 | | 2 | | 16 | |
f(x
w)= y
w
to:
| | 25 | | 1 | | 1 | |
|
| = a(− |
| +3)(− |
| −2) => a=........ |
| | 16 | | 2 | | 2 | |
5 sty 23:03
Eta:
@
Basiek 
Muszę wnieść poprawkę f(x)= a
(x
2+x−6
)
5 sty 23:06
Basiek: Dzięki
Eta <robaczek>, w zasadzie, byłam nawet nieświadoma mojej niewiedzy

A to
przecież idiotyczny błąd jest, ech.
5 sty 23:08
Eta:
5 sty 23:09
Basiek: Nie− robaczek?
5 sty 23:11
Basiek: Nie− robaczek?
5 sty 23:11
Eta:
5 sty 23:20