Oblicz granice
sandra: Granica
| | (n+1)3 − (n−1)3 | |
lim |
| |
| | (n+1)2 + (n−1)2 | |
Przy n dążącym do + nieskonczonosci
5 sty 22:50
Krzysiek: w liczniku:
skorzystaj ze wzoru: a3 −b3 =...
lub wymnóż wszystko
w mianowniku to samo potem podziel licznik i mianownik przez największą potęgę w mianowniku
5 sty 22:53
sandra: Myslalam ze jakis szybki myk ktos znajdzie zeby nie bylo tyle liczenia
5 sty 22:56
ZKS:
| | 2(n2 + 2n + 1 + n2 − 1 + n2 − 2n + 1 | |
limn → ∞ |
| = |
| | 2(n2 + 1) | |
| | 3n2 +1 | |
limn → ∞ |
| = 3 |
| | n2 + 1 | |
5 sty 22:56
sandra: dzieki
5 sty 23:12