ciągi
Malwinka: Pomocy: Oblicz różnicę ciągu arytmetycznego i określ jego monotonicznośc.
a).
5n−1
an=−−−−−−−−−−−
2
25 mar 18:51
Bogdan:
oblicz an+1
potem r = an+1 − an
25 mar 18:55
Malwinka: czyli an
+1= 5n/2 + 4,5?
Nie wiem jak się liczy przy ułamku
25 mar 20:04
kOm4R: zamist n wstaw (n+1)
czyli an+1 = 5n+ 4
−−−−−−
2
25 mar 20:08
Malwinka: czyli r= −1/2?
25 mar 20:13
Bogdan:
an+1 = 5(n + 1) − 12 = 5n + 42
r = an+1 − an = 5n + 42 − 5n − 12 = 52
Skoro r = 52 > 0 to ciąg jest rosnący
25 mar 20:58