Zbadać ciągłość funkcji.
robertn5012: Zbadać ciągłość funkcji f(x)w punkcie x0=0
⎧
2cosx dla x≤0
f(x)=
⎩
sin6x/tg3x dla x>0
Robię to tak:
1. liczę wpierw czy jest granica dla 2cosx w punkcie x0=0
limx→0 2cosx=2
2 liczę czy jest granica dla sin6x/tg3x
limx→0 sin6x/tg3x=0/0 więc jest to wyrażenie nieoznaczone i teraz mam pytanie co mam dalej
z tym zrobić?
5 sty 21:50
ZKS:
sin6x
0
limx → 0
= [
] = H =
tg3x
0
6cos6xcos2x
= limx → 0
= 2
3
5 sty 21:58
robertn5012: a jak zrobić to bez reguły l'Hospitala (H)?
5 sty 22:04
ZKS:
sin3x
tg3x =
cos3x
sin(6x)cos(3x)
sin(2 * 3x)cos(3x)
=
=
sin(3x)
sin(3x)
2sin(3x)cos(3x)cos(3x)
=
= 2cos2(3x)
sin(3x)
Może być?
5 sty 22:07
robertn5012: tak właśnie o ten sposób mi chodziło dzięki Pozdrawiam.