Zadania Do SPRAWDZENIA! Proszę o POMOC!
wkreciara: Zadanie 1. Dany jest ciąg o wzorze an=1+2n.
a)Oblicz następujące wyrazy tego ciągu:a3 , a6 , a10
5 sty 21:45
Eta:
No to "wkręcaj" kolejno za n
n=3 to a
3= 1+2*3= ....
itd............
5 sty 21:53
wkreciara: b) zbadaj i określ monotoniczność tego ciagu.
a) a3=1+2*3=7 a6=1+2*6=13 a10=1+2*10= 21
b) an=1+2n
an+1=2(n+1)+1=3+2n an+1 − an = 3+2n−1−2n=2 2>0
ciąg jest rosnący ⋀ n∊N+ an+1 > an => an+1 −an > 0
5 sty 21:58
wkreciara: Mam 5 zadań do sprawdzenia

Wszystkie już mam zrobione tylko zanim wszystko napisze za pomocą
znaków matematycznych troszkę to potrwa, także proszę o cierpliwość
5 sty 22:00
wkreciara: zadanie 2. Podane wielomiany rozłóż na czynniki : a) x2−6x+9= (x−3)2=(x−3)(x−3)
b) x4−64=(x2−8)(x2+8)=(x−√8)(x+√8)(x2+8)
c)10x3+25x2−8x−20=5x2(2x+5)−4(2x+5)=(5x2−4)(2x+5)
5 sty 22:08
wkreciara: Zadanie 3. Udowodnij,że ciąg o wzorze a
n=5
n jest geometryczny. a) zbadaj
monotoniczność tego ciągu b) podaj a
1 i q dla tego ciągu c) oblicz sumę 5−ciu poczatkowych
wyrazów tego ciągu
a
n=5
n
| | an+1 | | 5n+1 | | 5n*5 | |
q= |
| q= |
| = |
| =5 a1=51=5 jest |
| | an | | 5n | | 5n | |
| | 1−qn | |
to ciąg rosnący bo a1>0 i q>1 Sn=a1* |
| |
| | 1−q | |
| | 1−55 | | 1−3125 | | −3124 | |
S5=5* |
| =5* |
| S5=5* |
| =5*781=3905 |
| | 1−5 | | −4 | | −4 | |
5 sty 22:23
Basiek: zad. 2 c)
można rozłożyć jeszcze (√5x−2)(√5x+2)(2x+5)
5 sty 22:25
Aga: 2.c)
.5x2−4=(√5x−2)(√5x+2)
5 sty 22:28
wkreciara: Zadanie 4. Określ dziedziny podanych wyrażeń oraz wykonaj wskazane działania: a)
| | 1 | | x | | 1(x−2)+x(x−1) | | x−2+x2−x | | x2−2 | |
|
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x−1 | | x−2 | | (x−1)(x−2) | | x2−2x−x+2 | | x2−3x+2 | |
założenie: x≠1 i x≠2 D=R \ {1,2}
| | x2+2x | | x+2 | | x(x+2) | | x−3 | | x | |
b) |
| : |
| = |
| * |
| = |
| założenie: x≠3 |
| | x2−6x+9 | | x−3 | | (x−3)2 | | x+2 | | x−3 | |
D= R \ {3}
P.S Nie potrafię zaznaczyć w rozwiązaniu, kiedy skracam pewne rzeczy ze sobą:(
5 sty 22:35
wkreciara: Ostatnie zadanie już napisałam w oddzielnym poście, i chyba jest dobrze........
ale chyba napisze jeszcze raz Zadanie 5. Udowodnij,że
ciąg o wzorze a
n=−3n+2 jest arytmetyczny. a) podaj a
1 i r b) Oblicz sumę
wyrazów tego ciagu od 4−tego do 10−tego. a
n=−3n+2
a
n+1=−3(n+1)+2=−3n−3+2=−3n−1
a
n+1−a
n=(−3n−1)−(−3n+2)=−3n+3n−1−2=−3 −3<0 ciąg jest malejący a)
a
1=−3*1+2=−1 r=a
2−a
1=−3 a
2=−3*2+2=−4 b)
a
10=−3*10+2=−28
| | a4+a10 | | −10−28 | | −38 | | −266 | |
S4−10= |
| *7= |
| *7= |
| *7= |
| =−133 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
5 sty 22:49
wkreciara: To by było na tyle

mam nadzieję,że wszystko jest w miarę czytelnie i bez większych problemów
możecie sprawdzić moje zadania.Byłabym bardzo wdzięczna, z góry dzięki

!
5 sty 22:51
wkreciara: Podbijam, czy ktoś sprawdził moje zadania?
5 sty 23:33
Aga:
1b. ok
3 ok.
4a. ok.
W zadaniu 4b źle podałaś dziedzinę ,przy dzieleniu muszą być różne od zera mianowniki i drugi
licznik
D: x≠3 i x≠−2.
6 sty 09:36
wkreciara: dziękuję bardzo

Czyli w 4.b) D=R\{−2,3} i to wszystko

reszta jest O.K

?
6 sty 10:00
Aga: Dziedzina w 4b) ok.
5−go teraz nie sprawdzałam, ale kiedyś było takie zadanie.
6 sty 10:07
truskawkowa91: 1. Pani Kasia wpłaciła 30000 zł do banku , w którym oprocentowanie roczne wynosi
12 % . Jaką kwotę otrzyma po 5 latach wraz z odsetkami ?
2.Pan Jan ulokował w banku 5000 zł na 6 lat .Oprocentowanie lokat wynosi w tym
banku 7% w stosunku rocznym przy czym bank nie kapitalizuje odsetek.
Jaką kwotę otrzyma pan Jan po 6−ciu latach ?
3. Na lokatę 3−miesięczną oprocentowaną 4% w stosunku rocznym wpłacono kwotę
10000 zł. Jaki będzie stan tej lokaty po 2 latach ?
proszę o pomoc
5 lis 16:26
truskawkowa91: . Wykonaj działania i wynik zapisz w postaci uporządkowanego wielomianu . Określ
jego stopień.
( 5x²−2 )( x³ +1 ) −6x³( 2−x³ ) =
proszę o pomoc
5 lis 16:45