funkcja wykładnicza
Borsuk: Liczba 716 + 718 jest podzielna przez : a)10
b)9 c)8 d)6
5 sty 21:36
Borsuk: oczywiście chodzilo o liczby 716 i 718
5 sty 21:37
Basiek: =7
16(1+7)=8*7
16
podzielne przez 8 i przez 7

chyba
5 sty 21:39
Borsuk: no właśnie mają być podzielne przez a)10
5 sty 21:41
Aga: i przez wiele , wiele innych liczb.
odp. b)
5 sty 21:41
Borsuk: ale w odpowiedziach mam odp A
5 sty 21:42
Eta:
716(1+72)= 716*50
5 sty 21:44
Eta:
odp: A)
5 sty 21:45
Aga: Ale 716+718=716(1+72}=716*50=716*10*5
Ta liczba jest podzielna przez 10, bo jeden z czynników jest równy 10.
5 sty 21:45
Borsuk: teraz to pasuje
5 sty 21:47