matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
parzystosć
jaro:
czy dobrze zrobiłem zadanie. Określ parzystość funkcji f(x)=ln(x+
√
n
2
+1
−f(x)=−ln(x+
√
n
2
+1
=ln(x+
√
(n
2
+1)
)
−1
=ln1−ln(x+
√
(n
2
+1)
)=0−ln(x+
√
(n^ 2+1)
)=−ln(x+
√
(n
2
+1)
), czyli funkcja jest nieparzysta
5 sty 21:07