Całki funkcji wymiernych
Martyna: Może ktoś to sprawdzić? Proszę
i teraz tak: stopień licznika jest mniejszy od stopnia mianownika, a pochodna mianownika nie
jest równa licznikowi, czyli trzeba rozłożyć na ułamki proste:
x(2x−1)=2x
2−x
| | 1 | | 1 | |
2x2−x=0 Δ=1, √Δ=1, x1=0, x2= |
| ⇒ 2x(x− |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | Ax−12A+2Bx | |
= |
| = i tutaj rozwiązuję układ równań, z którego wychodzi że |
| | 2x(x−12) | |
A=1, B=0, podstawiam A i B i ciągnę dalej całkę:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
...=∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx= |
| *ln|x|+C |
| | 2x | | 2 | | x | | 2 | |
Dobrze?
5 sty 21:07
Krzysiek: | x−1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| x(2x−1) | | x | | 2x−1 | |
5 sty 21:11
Martyna: Czemu tak? Nie bardzo rozumiem

Gdzie się podział ten x z góry?
5 sty 21:16
Martyna: dobra już zrozumiałam oświeciło mnie
5 sty 21:18
Krzysiek: doprowadź prawą stronę do wspólnego mianownika to się znów 'pojawi' x
| x−1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| x(2x−1) | | x | | 2x−1 | |
i A=1, B=−1 wychodzi
5 sty 21:18
Martyna: ok, dzięki
5 sty 21:19
Martyna: Mam problem z jeszcze jedną całką:
Co mam zrobić z tym mianownikiem?
5 sty 22:31
Krzysiek: zapisujesz licznik jako (x−1)3 +reszta potem (x−1)3 i tak dalej i liczysz kilka całek
5 sty 22:41
Martyna: Aha, dzięki wielkie

A fizykę też tak fajnie tłumaczysz?
5 sty 22:43
Krzysiek: niestety nie
5 sty 22:43
Krzysiek: tam miało być " potem (x−1)
2 ..."
5 sty 22:44
Martyna: Szkoda
5 sty 22:44
Martyna: ok, zorientowałam się
5 sty 22:44