funkcja
mariok: Prosta y=4 przecina parabolę y=ax2 w punktach A, B. Ile jest równe a, jeśli
a) |AB| = 2
b |AB| = 8
25 mar 18:48
Mickej: skoro postać
y=ax
2 to znaczy że jest symetryczna względem osi OY więc odległość jest taka sama po obu
stronach więc zakładmy że punkt a lezy po prawej a B po lewej stronie wiemy że punkt są
oddalone od siebie o 2 co oznacza że odległość kazdego z nich od osi OY wynosi 1 więc
punkt a ma współżędne A(1, 4) a B(−1,4) podstawiasz do prostej i wyznaczasz a są inne
sposoby ale raczej skomplikowane ten jest najprostszy
25 mar 18:54