vbn
beti: boki trojkata ABC maja dlugosc 13cm , 20cm, 21cm, oblicz:
b) dlugosc promienia okregu opisanego na tym trojkacie
d) sinus najmniejszego kata w trojkacie abc
5 sty 20:41
ZKS:
13
2 = 20
2 + 21
2 − 2 * 20 * 21 * cosα
| | 4 | | 3 | |
−840cosα = −672 ⇒ cosα = |
| ⇒ sinα = |
| |
| | 5 | | 5 | |
Tylko że lepiej sprawdzić bo nie jestem z tych działów dobry.
5 sty 21:40
ania: dzieki wielkie
5 sty 21:55
Aga:
Gdyby nie było podpunktu c) to R można obliczyć inaczej np.
gdzie R promień okręgu opisanego na trójkącie o bokach a,b,c i polu P.
P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)=
√27*14*7*6=126.
5 sty 21:56
ZKS:
Jasne tylko że skoro jeszcze sinus był do liczenia to mamy dwa wyniki w jednym praktycznie.
5 sty 22:00
ejendi: wzory:
R=abc/4F
F=pierwiastek[p(p−a)(p−b)(p−c)]
2p=a+b+c
albo:
a/sinA=b/sinB=c/sinC=2R
sinA/2=pierwiastek[(p−b)(p−c)/bc]
z tego wynika, że sinus najmniejszego kąta leży naprzeciw
najkrótszego boku.
5 sty 22:01
Aga: Dlatego to podkreśliłam i podałam jeszcze inny sposób rozwiązania b)
5 sty 22:03
beti: ale ta majca jest ciezka
5 sty 22:18
Eta:

c)
| | 1 | |
P= |
| *20*21*sinα= 210 sinα , P= 126 |
| | 2 | |
5 sty 22:39
ZKS:
To jest rozwiązanie zadania w jednej linijce.
5 sty 22:41
Eta:
Hehe

..... napisałam w dwu linijkach (dla jasności)
5 sty 22:43
ZKS:
Ale dałoby radę wszystko zmieścić w jednej heh.
5 sty 22:45
5 sty 22:46
Eta:
No to teraz w jednej linijce:
| 13 | | 3 | |
| = 2R ⇒ sinα= ........ = |
| |
| sinα | | 5 | |
5 sty 22:47
Eta:

5 sty 22:48
ZKS:
Pięknie.
5 sty 22:49
Eta:
5 sty 22:49
ZKS:
Ja bym uważał
Eta na te jabłka od
Basiek ponieważ daje robaczywe.
5 sty 22:50
Eta:
Wiem, wiem

( kobieta przewrotną jest i "Bas.. ta"
5 sty 22:51
ZKS:
5 sty 22:53
Basiek: Pff.
ZKS nie wiem, na jakiej podstawie tak sądzisz, ale może to te Twoje takie są? Hm..?

Żeby dostać te lepszego sortu trzeba się postarać
5 sty 22:53
Eta:
Basiek
Robaczywe jabłuszko wygląda tak
. 
Kiedyś dostałam takie właśnie od
ZKS
5 sty 22:56
ZKS:
Ojj tam ojj tam ten robaczek nie wiem jak się dostał wtedy.

Za tamtą pomyłkę proszę mam nadzieje że pójdzie te robaczywe jabłko w zapomnienie.
5 sty 22:59
Basiek: Jeden robaczek to źródło białka!

To pewnie w trosce o Twoje zdrowie i zbilansowanie diety,
żebyś się jabłkami nie przejadła
5 sty 23:00
Eta:
ok

zatem idę na dobry kisiel
5 sty 23:08
ZKS:
Smacznego.

Jeszcze chałwa do tego.
5 sty 23:10
Eta:
O tak, tak ....... dobrą masz pamięć
5 sty 23:22