logarytmy
Borsuk: Ile wynosi liczba log2500−log22 Prosze o pomoc
5 sty 20:41
ICSP: (log 500)
2 − (log 2)
2 =

znasz wzór na a
2 − b
2
5 sty 20:44
Borsuk: doszedlem do tego momentu : log250 * log250
5 sty 20:50
Borsuk: soorry juz znalezlem blad

dzieki
5 sty 20:50
ICSP: a2 − b2 = (a−b)(a+b)
podstawiając otrzymujemy :
(log 500 + log 2)(log 500 − log 2) = log 1000 * log 250 = 3log 250 = moim zdaniem tka można
zostawić.
5 sty 20:51
Borsuk: ale nieiwem co z tym zrobic log250*log1000
5 sty 20:53
ICSP: zostaw jest ładnie. No chyba że chcesz dokładny wynik. Tylko po co ?
5 sty 20:54
Borsuk: wilekie dzienki

juz wiem
5 sty 20:54
Basiek: "dzięki" −> od dziĘkuję.
Z góry dziękuję za zapamiętanie
5 sty 20:56
Borsuk: o ile % liczba log5 1000 jest mniejsza od liczby log5 10000
5 sty 20:57
Borsuk: dziękuję za przypomnienie Basiek
5 sty 20:58
Borsuk: udowodnij ze 1 + log5 = log50
5 sty 21:02
ICSP: 1 = log 10
log 10 + log 5 = log 10*5 = log 50 c.n.u.
5 sty 21:02
Eta:
log
510 000 −log
51 000= log
510
| | log510 | | 1 | |
|
| *100%= |
| *100%=....... |
| | log51000 | | 3 | |
5 sty 21:03
pilne: a. log1/2 z 2
b. log2 z 250
11 sty 14:31