całka powierzchniowa zorientowana
gwiazda: hey mam taka prośbę o sprawdzenie lub powiedzenie gdzie błąd robię :
∫∫y
2dydx +z
3dzdy+ xdxdy , gdzie jest fragmentem powierzchni x
2+y
2+z
2=8zawartym wewnatrz
stożka :
x=
√8−y2−z2
liczenie wektora normalnego
√8−y2−z2
y
z
| | −y | | −z | |
PO y: |
| Po z: |
| |
| | √8−y2−z2 | | √8−y2−z2 | |
1 0
0 1
| | y | | z | |
n= 1, |
| , |
| |
| | √8−y2−z2 | | √8−y2−z2 | |
parametryzacja:
y=rsinalfa
z=rcosalfa
z
2+y
2+y
2+z
2=8 podstawiłam za x
2
wyszło mi , że y
2+z
2=4
r∊≤0,2≥
alfa≤0,2π≥
x=
√8−r2
i y i z podstawienie do wektora normalnego. Dobrze to bedzie?
5 sty 20:06
gwiazda: Nie napisałam , że stożek jest x2=y2+z2.
5 sty 20:47
Trivial:
Jak wygląda pole F?
6 sty 18:13
gwiazda: To jest kula w stożku rysunek
6 sty 18:18
Trivial: No tak, ale jak wygląda pole wektorowe F? Z tej całki nie da się odczytać.
6 sty 18:19
gwiazda: Ale ja Ci napisałam tyle co było:(
6 sty 18:20
Trivial: F = (y2, z3, x)?
6 sty 18:22
gwiazda: nie rozumiem , o co Ci chodzi .
6 sty 18:24
Trivial:
Z tej całki
∫∫y2dydx +z3dzdy+ xdxdy
nie da się odczytać, co trzeba policzyć. Najprawdopodobniej źle przepisana (pomylone dydx).
6 sty 18:26
gwiazda: Możliwe , że pomyliłam ma być dydz, potem dzdx literówka

przepraszam
6 sty 18:29
gwiazda: I jak będzie ok całe zadanie oprócz pomylenia pochodnych przepisanych z książki ?
6 sty 18:33
Trivial: Jeżeli 0≤α≤2π, to powinna być parametryzacja
y = rcosα
z = rsinα.
Reszta raczej ok.
6 sty 18:40
gwiazda: Oki super, a mogę się coś spytać?
6 sty 18:41
Trivial: Tylko tam jeszcze chyba trzeba pomnożyć przez jakobian w pewnym momencie. No nie?
6 sty 18:42
Trivial: O co chodzi?
6 sty 18:42
gwiazda: No cała całka jako mnozyć jako jacobian.
6 sty 18:43
gwiazda: Bo mam problem tylko taki że w w jednej czy 2 całkach wyszło mi r<0, 2sinα) i jak wyznaczyć
przedział ? wiem to wstyd tego nie umieć
6 sty 18:46
Trivial: przecież wyznaczony. 0≤r≤2sinα.

Zmienne zależne.
6 sty 18:47
gwiazda: No wiem , że nie od 0 do 2 π tylko przedział wtedy α? Bo to w innych powierzchniowych. Jak to
wyznaczyć sobie.
6 sty 18:49
Trivial: Zależy jaki przykład masz.
6 sty 18:50
gwiazda: to od przykładu zależy ? bo wyszło mi r≤0,2sinα> a w innym r<0,4cosα>
i nie wiem jaki kąt ma wtedy przedział.BO podobno to się rysuje te cos i sin ale ja nie wiem
jak.
bo było x2+y2=2x i podstawiłam i coś takiego wyszło mi , że 2sinα.
6 sty 18:53
Trivial: Trzeba narysować ten okrąg i zobaczyć jak się zmienia α.
6 sty 18:54
gwiazda: To od 0 do π? czy od −π2 do π2? bo ten po x czy po y osi?
6 sty 18:58
Trivial:

Zależy gdzie mierzysz α, ale tutaj to już zobaczysz.
6 sty 19:03
Trivial: Źle narysowałem

powinien okrąg być po prawej.
6 sty 19:04
gwiazda: No właśnie też tak myślam bo 1,0 pkt przecież to od 0 do π?
6 sty 19:05
Trivial: Zależy skąd mierzysz α, bo są dwie szkoły.

Ja zawsze mierzę od osi x do góry, czyli u mnie
| | π | | π | |
przedział byłby [− |
| , |
| ] (ten okrąg powinien być po prawej). |
| | 2 | | 2 | |
7 sty 11:05
gwiazda: Spoko rozumiem

Te zadanie policzyłam do reszty wychodziła całka po r jakaś nie fajna w
środku , ale zgadza się , więc biorę się za niezorientowane i koniec

a Tobie to nie wiem
jak się odwdzięczyć za pomoc

wymyśl coś
7 sty 12:40