pola
ollla: W równoległoboku o polu równym 120 cm kwadratowych przekątne przecinają się pod kątem
150 stopni. Oblicz długość krótszej przekątnej , jeżeli dłuższa wynosi 16 pierwiastków z
3 cm jest to zadanie z * prosze o pomoc
z góry dziękuje
25 mar 18:44
Coma13:

Oznaczasz wierzchołki A,B,C,D i środek S, dłuższy bok "a" krótszy "b", krótsza przekątną
załóżmy "d"... kąty przecięcia się przekątnych to 150
0 i 30
0.
> Przekątne dzielą równoległobok na 4 trójkąty.
| | d | |
PBCS = |
| * 8√3 * sin300 |
| | 2 | |
| | d | |
a pole PSCD = |
| * 8√3 * sin1500 |
| | 2 | |
sin150
0 = sin(90
0+α) = cos(α) − wzory redukcyjne
sin30
0 = cos60
0 czyli P
BCS = P
SCD = 2
√3d
> Równoległobok składa się z 4 trójkątów o równych polach...
Tzn że 4*P
SCD = 120cm = 4*2
√3d = 8
√3d
d=120cm / 8
√3} = 15 /
√3 = 5
√3 ....
9 kwi 18:16
Coma13: a nie wiem czy jest jakiś sposób żeby nanosić oznaczenia przy obrazku więc sorry jeżeli
jest niezrozumiale ale trudno mi się pisze tym "kodem" ;−)
9 kwi 18:17