Podzielność przez 3 resztą
Puk.Puk: Hej .
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć na jakiej podstawie wywnioskować takie coś : Jeśli n jest liczbą
nieparzystą, to liczba 2n+105 daje z dzielenia przez 3 resztę 2.Oczywiście mogę sprawdzać
po kolei, ale może tu jest jakaś zależność.
Dzięki
5 sty 19:34
beti: Liczba dzieli sie przez 3, jeśli suma jej cyfr dzieli się przez 3 (105 spełnia ten warynek).
Liczba dająca resztę 2 przy dzieleniu przez 3 jest od liczby podzielnej o 2 większa, np:
105 dzieli się przez 3, a 107(105+2) daje resztę 2, również 109 (105+4(=22)), itd
czyli liczba 105 + 2n w dzieleniu przez 3 daje resztę 2
cbdw
5 sty 19:46
-:): tyle że 109 ... daje resztę 1 −
5 sty 19:55
beti: No tak, rozpędziłam się z przykładami,,,

Ale przecież n ma być nieparzyste, czyli chodzi o liczby: 105+2(=107), 105+2
3(=113),
105+2
5(=137), itd, wię sposób dowodzenia jest dobry
5 sty 20:04
Puk.Puk: Oooo . dziękuję bardzo . Jeszcze mam jedno pytanko, trochę od tematu ale nie chcę tworzyć
nowego wątku :
Dana jest liczba naturalna n . Oblicz iloczyn
(a+1)(a2+1)(a22+1)...(a2n−2}+1)(a2n+1).
5 sty 22:21
Puk.Puk: (a+1)(a2+1)(a22+1)...(a2n−1+1)(a2n+1) poprawka mała
5 sty 22:22
ZKS:
Nie powinno być w tym przed ostatnim nawiasie (a2n − 2 + 1) ?
5 sty 22:37