obliczyć granicę ciągu
kasia: Prosze o pomoc
Czy może mi ktos powiedziec czy dobrze to rozwiązałam

u
n=
n√10n+9n+8n
to będzie:
10
n<
n√10n+9n+8n<
n√10n*3
czyli
10<
n√10n+9n+8n<10
n{3}
u
n=
n√10n+9n+8n →10
granica będzie 10,
dobrze wszystko zapiałam?
PROSZE O POMOC
5 sty 19:28
Krzysiek: po lewej stronie brakuje pierwiastka n−tego stopnia przy 10 ,
a po prawej rozbijasz na iloczyn (dziwnie masz napisane, do potęgi n? ):
n√10n *3 =n√10n * n√3
n√3→1
więc n√10n *n√3 →10
i po lewej jest 10
więc środek zmierza do 10
5 sty 19:37
kasia: tak do potęgi n.
I dzieki za spojrzenie na to i odpisanie
5 sty 19:42