prawdopodobienstwo -drzewka
Kasia: Rzucamy trzykrotnie kostka do gry.oblicz prawdopodobienstwo (za pomoca drzewka) tego ze
uzyskamy prznajmniej dwie szóstki pod rząd
5 sty 19:26
Romek: koniecznie za pomocą drzewka ...
5 sty 23:19
Eta:
Ale drzewka zgubiły
liście
5 sty 23:21
Romek: hahah nie ma co
Eta mam do Ciebie jedno zadanie kiedy kiedyś zobaczyłem i nie wiem jak tam do końca jest bo nie
było już odpowiedzi na to ...
5 sty 23:48
5 sty 23:48
Romek: rzucisz okiem i pomożesz w przygotowaniu do matury bo nie za bardzo rozumiem Twoje '' przejście
''
po prostu chciałbym wiedzieć to samo co a w tym przed ostatnim komentarzu...
5 sty 23:50
Eta:
O co konkretnie Ci chodzi? bo nie wiem?
5 sty 23:59
Eta:
Czy o to działanie?
| | a√2 | | b√2 | | √2 | |
x+y= |
| + |
| = |
| *(a+b) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
6 sty 00:01
Romek: tak
6 sty 00:02
Romek: wg mnie i a to z tych pierwiastków mamy 2 i to wszystko zapisujemy na jednej kresce ułamkowej
i to tak wygląda
| (a+b)*2 | |
| = dwójki skracamy i mamy a+b |
| 2 | |
6 sty 00:03
Romek: wróć
6 sty 00:04
Romek:
| | 2a + 2b | |
to będzie |
| = a + 2b  |
| | 2 | |
6 sty 00:05
Romek: jakby co jutro sobie zobaczę co napisałaś / napisałeś dziękuję i pozdrawiam
6 sty 00:10
Eta:
No nie!
Przecież nie mnożymy tych pierwiastków!
masz dodawanie ułamków ( nie mnożenie!)
| | √2 | |
czyli wyłączamy |
| przed nawias z obydwu ułamków |
| | 2 | |
zatem
6 sty 00:11
Aga:

Całego drzewa Ci nie narysuję, jedynie parę konarów, (ale rozrośnięte).
Wychodzimy od s i dochodzimy do 1 czerwonymi konarami mnożąc po drodze napotkane
prawdopodobieństwa, teraz wracamy do s i schodzimy do 2 niebieskimi konarami itd .Otrzymane
iloczyny dodajemy.
Ostatecznie
O wiele szybciej byłoby bez "krzaka".
6 sty 10:04
Mila:
#Ω=216
A={ (6,6,6),(6,6,1),(6,6,2),(6,6,3),(6,6,4),(6,6,5),(1,6,6),(2,6,6)(3,6,6)(4,6,6)(5,6,6)}
7 sty 00:16
Gustlik: Krzaki drwale wycięli, Święta tez za nami, wiec żadnych choinek nie będziemy tutaj robić. Poza
tym drzewka sa do prawdopodobieństwa całkowitego a to jest na rozszerzeniu, na podstawach zaś
jest reguła mnożenia.
Robisz tak:
|Ω|=6*6*6=216 (reguła mnożenia)
A={(6, 6, x) − 5 możliwosci; (x, 6, 6) − 5 możliości, (6, 6, 6) − 1 możliwość, x={1, 2, ...
,5}}
|A|=11
7 sty 00:23