prawdopodobieństwo - drzewka
Kasia: Ze zbioru 8 kart składającego się z 4 dam i 4 waletów losujemy kolejno 3 karty.oblicz
prawdopodobienstwo tego ze wsrod wylosowanych kart beda 2 damy i 1 walet.
Za pomocą drzewka
5 sty 19:22
rumpek: drzewko to co najgorsze co moze byc <brr>
| | | | 8! | | 6 * 7 * 8 | |
|Ω| = C83 = | = |
| = |
| = 2 * 7 * 4 = 56 |
| | | 3! * 5! | | 1 * 2 * 3 | |
| | | | | |
|A| = C41 * C42 = | * | = 4 * 6 = 24 |
| | | |
| | 4! | | 1 * 2 * 3 * 4 | |
= |
| = |
| = 3 * 2 = 6 |
| | 2! * 2! | | 1 * 2 * 1 * 2 | |
| | |A| | | 24 | | 4 * 6 | | 6 | | 3 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 56 | | 2 * 7 * 4 | | 2 * 7 | | 7 | |
5 sty 19:38
Eta:
Drzewka są ładne szczególnie w lecie
5 sty 19:40
rumpek:
5 sty 19:41
Eta:
5 sty 19:42