zrozpaczona: a może ktoś potrafił by pomóc z fizyki

prosze.....
28 kwi 12:13
Sitta: A co chcesz wiedzieć?
28 kwi 19:07
zrozpaczona: mam jesdenaście zadań do zrobienia z różnych działów....
zadanie 1
Opór przewodnika o przekroju 3mm2 wynosi 60 om. Jaki przekrój musi mieć przewodnik o
takiej samej długości i wykonany z tego samego metalu, aby jego opór wynosił 100om

zadanie 2
Ile wynosi opór przewodnika o długości 100 m jeżeli odcinek tego przewodnika o długości
20cm ma opór 0,4 om?
zadanie 3
Ile metrów przewodnika o przekroju 15mm2 trzeba wziąć, aby jego opór był taki sam jak
innego przewodnika z tego samego metalu o przekroju 0,5 mm2 i długości 2m?
zadanie 4
Na ogrzanie kamienia o masie 5kg o 20stopni C zużyto tyle samo energii, ile na ogrzanie
wody o masie 2kg o 10,5 stopni C. Ile wynosi ciepło właściwe tej substancji, z której
zbudowany jest kamień?
zadanie 5
Do ogrzania masy 100g pewnego metalu od 20 stopni C do 100 stopni C konieczny był cieplny
dopływ energii w ilości 2000J. Jaką wartość ma ciepło właściwe tego metalu? Jaki to
najprawdopodobniej metal?
zadanie 6
W czasie 20s samochód jechał ze średnią prędkością 72km/h. Ile wynosi droga, którą
przebył samochód w tym czasie?
zadanie7
Kombajn zbożowy ścina zboże na szerokość 4m. W jakim czasie zbierze on zboże z działki
równej 2ha, jeśli średnia prędkość jego ruchu wynosi 5km/h?
zadanie 8
Soczewki mają ogniskowe: f1=2m; f2=0,5m; f3=-25cm; f4=5cm; f5=2mm. Ile wynoszą zdolności
skupiające(zbierające) Z1, Z2, Z3, Z4, Z5 tych soczewek? Co oznacza ujemna wartość
ogniskowej?
zadanie 9
Soczewki mają zdolności skupiające(zbierające):Z1=4D; Z2=0,4D; Z3=-2,5D; Z4=50D;
Z5=400D.Ile wynoszą ogniskowe tych soczewek? Co oznacza ujemna zdolność skupiająca?
zadanie 10
Ile wynosi średnia moc robotnika, który wrzucił łopatą na samochód o wysokości 1,8 m
węgiel o masie 3t w czasie 6 godzin?
zadanie 11
Wyznacz moc silnika strażackiej pompy, która może wyrzucić objętość 1m3 wody na wysokość
30m w czasie 1 minuty?
jednego moge nie robić...resztę musze mieć...:(
29 kwi 09:15
Sitta: Ad. 1
R1=60Ω
S1=3 mm2
R2=100Ω
S2=?
δ - powiedzmy, że jest to ro - opór właściwy
R=δl/S ⇒ δ= RS/l
Przewodniki są wykonane z tego samego materiału, więc mają ten sam δ
100Ω* S2/l = 60Ω *3mm2/l /*l
100Ω* S2 = 60Ω *3mm2 /:100Ω
S2=1,8 mm2
29 kwi 17:10
imie : Z1=4D; Z2=0,4D; Z3=−2,5D; Z4=50D;
Z5=400D.Ile wynoszą ogniskowe tych soczewek? Co oznacza ujemna zdolność skupiająca?
5 maj 18:49