odwzorowania
Nusiex: jak wykazac na podstawie definicji czy f: R→R f(x)=3
x+1 jest suriekcja lub nie jest
5 sty 17:22
Nusiex: prosze o pomoc
6 sty 11:54
Aga: f(x)=3x+1.Na pewno jest to funkcja różnowartościowa (co łatwo sprawdzić), więc jest iniekcją.
Suriekcja to odwzorowanie typu"na"
Df=R
ZW=(1,∞)
Y=R − przeciwdziedzina
ZW≠Y. ZW⊂Y
Masz jakiś przykład rozwiązany?
Wydaje mi się ,że o to chodzi.odp. Nie jest suriekcją, bo ZW≠Y.
Nie jestem jednak na 100% pewna, bo nigdzie nie znalazłam rozwiązanego przykładu.
6 sty 12:30
Nusiex: chyba dla wszystkich y musza byc jakies x. czyli jesli x ma zawężony przedzial to nie jest
suriekcj, albo jesli y ma zawężony przedzial to tez nie jest... bo zostają x dla ktorych nie
ma y. tak sobie to wytlumaczylam szperajac po internecie : )) mam nadzieje,ze dobrze wnioskuje
6 sty 12:41
Nusiex: i dziekuje za odpowiedzz
6 sty 12:41