Oblicz sumę wyrazów ciągu od 4-tego do 10-tego
wkreciara: a) Oblicz sumę wyrazów ciągu (o wzorze a
n=−3n+2 )od 4−tego do 10−tego.
b) podaj a
1 i r
Z góry bardzo dziękuję.
Sama próbowałam już 2 razy i jakieś dziwne rzeczy mi wychodzą
5 sty 17:13
Eta:
a
1= −3*1+2= −1 a
2= −3*2+2= −4 r= a
2−a
1= −3
a
4= −3*4+2= −10 a
10= −3*10+2= −28
| | a4+a10 | |
S4−10= |
| *7=........... |
| | 2 | |
5 sty 19:00
wkreciara: | | −10−28 | | −38 | | −266 | |
S4−10= |
| *7= |
| *7= |
| = −133 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Czy dobrze dokończyłam?
Wcześniej jak sama to liczyłam to wyniki wyszły mi −123 , −106, albo −102
5 sty 21:28
Gustlik: an=−3n+2
ad a) Stworzę nowy ciąg b
n bedący podciągiem (czyli fragmentem) danego ciągu, to też będzie
ciag arytmetyczny tylko o numerach wyrazów niższych o 3 od ciągu a
n, bo zaczynam od wyrazu
a
4 (czyli pomijam 3 pierwsze wyrazy):
b
1=a
4=−3*4+2=−10,
b
7=a
10=−3*10+2=−28
| | b1+b7 | | −10−18 | |
S7= |
| *7= |
| *7=... dokończ |
| | 2 | | 2 | |
ad b)
r=−3, a
1=−3*1+2=−1
5 sty 21:58
wkreciara: | | −10−18 | |
a dlaczego S7= |
| *7=.... skąd się wzieło 18  |
| | 2 | |
5 sty 22:57
Eta:
Gustlik ... zamiast napisać −28 "wklepał" −18
5 sty 23:25
wkreciara: czyli to zadanie rozwiązałam dobrze, już wcześniej
5 sty 23:32
Gustlik: Eta, masz rację, wkradł się chochlik, nie zauważyłem go, powinno być −28. Ale Tobie też
się to zdarza. Pozdrawiam
6 sty 02:44