Asymptoty funkcji.
robertn5012: Witam mam mały problem z zadaniem.
Zadanie brzmi:
Znajdź asymptoty wykresu funkcji:
4x
2 −3x+2
f(x)= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−− D=R\{−1}
x+1
Znalazłem asymptotę pionową x
0=−1 czyli prostą x=−1
i również znalazłem asymptotę ukośną obustronną o wzorze y=4x−7
Wszystkich obliczeń nie wrzucałem ale na pewno są dobrze i teraz moje pytanie
jak narysować wykres tej funkcji?
Staram coś zrobić ale nie wychodzi. Może ktoś mógłby poradzić ja rysować i wrzucić jakiś
odręczny rysunek? Z góry dzięki
5 sty 17:04
alfa: Podstaw kilka liczb pod x. I będziesz miał kilka współrzędnych.
5 sty 17:35
alfa: | | 7 | |
ta asymptota będzie przechodzić przez punkt |
| |
| | 4 | |
5 sty 17:37
Aga: Wydaje mi się, że trzeba zbadać przebieg zmienności funkcji i na podstawie tabelki naszkicować
wykres
5 sty 18:07
alfa: przecież to jest funkcja liniowa więc po co badać przebieg zmienności funkcji?
5 sty 18:11
Aga: | | 4x2−3x+2 | |
alfa, wg Ciebie f(x)= |
| jest funkcją liniową? |
| | x+1 | |
5 sty 18:20
alfa: a z tego będziesz wykres asymptoty rysować?
5 sty 18:22
Aga: Nie sądzę by roberto pytał jak narysować asymptotę.
5 sty 18:25
alfa: Zadanie brzmi: Znajdź asymptoty wykresu funkcji: Asymptota ukośna jest funkcją liniową y=4x−7,
ale robertn nie zaznaczył czy chce wykres tej asymptoty czy całej funkcji, w sumie nawet nie
wiem po co mu wykres całej funkcji skoro istota zadania jest inna
5 sty 18:32
Aga: A ja nie wiem po co rysować tylko asymptoty.
5 sty 18:39
robertn5012: chodzi mi jak narysować wykres całej funkcji bo asymptoty są dwie i sa liniowe a po pierwsze co
będzie wykresem funkcji f(x) i jak będzie wyglądać na wykresie
5 sty 19:13
krystek: W zad masz polecenie znajdź astmptoty i je masz !
Aby naszkicować wykres układasz tabelkę zmienności funkcji!
5 sty 19:15
krystek: 1) Dziedzina
2) pochodna
3 monotoniczność i ekstrema Masz juz policzone?
5 sty 19:26
robertn5012: nie akurat do tego zadania mi to nie potrzebne.
5 sty 19:40
robertn5012: http://chomikuj.pl/robertn5012
Wyżej macie link i tam szukacie folderu "Matma" wchodzicie i jest zdjęcie z moim wykresem
nie wiem czy właśnie jest dobrze podstawiłem kilka danych i to właśnie narysowałem. Dobrze?
5 sty 20:36