równania okręgów
bamos: hej nie prosze o rozwiazanie zadania tylko o podpowiedz
mam pewnien problem z zadaniem :
znajdz rówanie okręgu o środku leżącym na prostej y=x, stycznego do prostych x=0 i x=−8
no i własnie
zrobiłem rysunek : zaznaczyłem prostą y=x oraz x=−8 no i wyszło mi ze punkt przeciecia to
(−8,−8)
wiec równanie:
(x+8)2 +(y+8)2=64
a w odpowiedziach jest tak :
(x+4)2+ ( y+4)2=16
moze ktos napisac gdzie zrobiłem bład ?
5 sty 16:32
Krzysiek: styczny do prostej x=−8 a nie środek okręgu należy do punktu (−8,−8) ...
5 sty 16:35
bamos: no tak, faktycznie.. dzięki
5 sty 16:51