geomatria pola
prosze pomoc: pole trapezu wynosi 60 pierwiastków z 3 cm kwadratowych. a jego wysokość jest równa 2
pierwiastki z 3 cm . Oblicz długości podstaw trapezu wiedząc że jedna jest o 24 cm
krótsza od drugiej
Prosze o pomoc i z góry dziękuje
25 mar 18:41
kOm4R: x+24 − podstawa dolna
x− podst górna
wysokość h − 2
√3
Pole − 60
√3
| | x + 24 + x | |
wzór na pole trapezu po podstwawienu 60√3 = |
| * 2√3 |
| | 2 | |
wylicz x
25 mar 18:47
adaa: narysuj trapez i zaznacz wysokosc, podstawa gorna oznacz jako a podstawe dolna jako
b(dolna dluzsza niech bedzie)
P= (a+b)h/2=60√3
h=2
a+24=b
60√3=(a+a+24)2/2
wystarczy obliczyc teraz a i pozniej podstawic do b i sa obie dlugosci
25 mar 18:48
adaa: ryplam sie, myslalam ze wysokosc to 2 a nie 2 pierwiastki z 3, kolega u gory dobrze
zrobil
25 mar 18:49
kOm4R: Rozwiąż, podaj wynik ,sprawdzę czy dobrze policzone.
25 mar 18:52
ollla:
60√3 = x+24+x * 2√3
2
skresliłam symbol pierwiastka i co dalej ?
25 mar 19:00
kOm4R: powinno ci wyjsc cos takiego
36√3=2√3 x
podziel to przez 2√3
usuń niewymierność i po zadaniu
25 mar 19:03