.
kiki: Dane są graniastosłup prawidłowy trójkątny i graniastosłup prawidłowy sześciokątny o wymiarach
podanych na rysunku. Pokaż, że pole powierzchni całkowitej jednego z tych graniastosłupów jest
o 50% większe od pola powierzchni całkowitej drugiego.
dla trójkątnego a=4cm i b=10cm
dla sześciokątnego a=2cm i b=15cm
5 sty 15:26
kiki:
5 sty 15:49
ktos: graniastosłup trójkatny
P= 2*Pp+Pb
Pb − Suma pól wszystkich boków graniastosłupa
Podlicz w jednym i drugim i ci wyjdzie
5 sty 16:00
ktos: Pp = a2√32
Pp=8√3
Pb = 10*4 = 40
P=2*8√3+3*40
W drugim bedzie tak samo tylko 2xPp + 6*Pb
5 sty 16:06
kiki:
Pc=2 *Pp+Pb
PC=8
√3+120
PC=6
√3+180
Dobrze?
5 sty 16:15
kiki:
5 sty 16:27
kiki: .
5 sty 19:28
Jezus: pragnę Cię
10 gru 19:43