Całka nieoznaczona - obliczyć przez podstawienie
ola: Czy to zadanie jest dobrze rozwiązanie?
| | x | | 1 | | dt | | 1 | | x | |
∫ |
| dx = | 4x2+9=t| = ∫ |
| * |
| = |
| *ln|t|dt+c= |
| *ln|4x2+9|dx +c |
| | 4x2+9 | | t | | 8 | | 8 | | 8 | |
| 8xdx=dt |
5 sty 14:07
Godzio:
Skąd x na końcu ?
5 sty 14:11
ola: hmmm... z przechodzenia z dt na dx... ale chyba cos pokrecilam..

jak to powinno byc?
Probuje sama sie nauczyc całek i jakos slabo mi idzie;>
5 sty 14:14
Godzio:
Wszystko dobrze, ale bez tego x co zaznaczyłem
5 sty 14:28
ola: | | dx | |
w takim razie ∫ |
| bedzie rowne tyle samo? |
| | 4x2+9 | |
5 sty 14:33
danny: Nie, ponieważ w poprzedniej całce dążyliśmy do tego żeby licznik był pochodną
mianownika...tutaj się tak nie da
5 sty 14:36
ola: to jak tu moge zrobic?
5 sty 14:38
xXx: | | dx | | 1 | | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| | 4x2+9 | | 4 | | x2 + 9/4 | | 4 | | x2 + (3/2)2 | |
| | 1 | | 1 | | x | | 1 | | 2x | |
|
| * |
| arctg |
| + C = |
| arctg |
| + C |
| | 4 | | 3/2 | | 3/2 | | 6 | | 3 | |
5 sty 14:44
ola: dzieki

nie do konca ogarniam, ale dzieki
5 sty 14:53
5 sty 14:55
ola: dzieki
5 sty 15:07