nieszczesne relacje
Nusiex: czemu nie moge powiedziec,ze relacja jest spojna
xSy⇔ x=y
spojnosc :
xSy v ySx
x=y v y=x
jak dla mnie to jest spojna.. prosze o wytlumaczenie
5 sty 13:31
Jack:
weź sobie dwa jakiekolwiek dwa różne elementy i sprawdź czy xRy lub yRx lub x=y
5 sty 13:34
Nusiex: ale jest napisane ze jesli xSy ⇔ x=y , wiec x musi byc takie samo jak y
5 sty 14:08
Nusiex: wytlumaczy ktos

? to wazne, chcialabym dobrze zrozumiec
5 sty 14:26
xXx: czy 3=5 lub 5=3 lub 3=5 ?
5 sty 14:28
Nusiex: nie, ale zeby x bylo w relacji z y to musi byc x=y. czyli jesli sprawdzamy spójność to bierzemy
pod uwage np.wszystkie rzeczywiste (X=R) i sprawdzamy

bo kiedy np. sprawdzalam
antysymetrycznosc to zapisalam (xSy i ySx)⇒x=y czyli : x=y i y=x⇒ x=y. i teraz nie wiem czy to
bylo poprawnie
5 sty 14:33
xXx: spójrz na to w ten sposób:
xSy ⇔ x=y
bierzemy dowolne dwie różne liczby a i b, czy aSb lub bSa lub a=b ?
5 sty 14:34
Nusiex: mam prosbe, moglabys/moglbys mi napisac na tym przykladzie sprawdzenie po kolei czy jest
zwrotna, antysymetryczna, przechodnia ? zebym zobaczyla czy dobrze do tej pory myslalam

..
i czy dobrze to udowadnialam
5 sty 14:37
xXx: zwrotna a więc ∀x z dziedziny, x ma być w relacji z x
to chyba jasne, że a=a, b=b itd

antysymetryczna a więc ∀x,y z dziedziny (xSy ⋀ ySx) ⇒ x=y
jeśli a=b ⋀ b=a to owszem z tego wynika, że liczby są sobie równe
przechodnia a więc ∀x,y,z z dziedziny (xSy ⋀ ySz) ⇒ xSz
w tym szczególnym przypadku (relacja równości) przechodniość jest tożsama z antysymetrycznością
5 sty 14:54
Nusiex: dziekuje
5 sty 15:53