asymptoty
Samanta: wyznaczyć asymptoty funkcji:
proszę pomóżcie, bo o 16 mam zaliczenie z tego
1) f(x) = 1 / ex − 1
2) f(x) = x − arctgx
3) f(x) = x − 1 / √x
5 sty 13:29
Godzio:
Dobra to lecimy,
5 sty 13:30
Godzio:
Najpierw dziedzina:
1) e
x − 1 ≠ 0 ⇒ e
x ≠ 1 ⇒ x ≠ 0
Zatem liczymy
Asymptoty pionowe:
| | 1 | | 1 | |
limx→0+ |
| = |
| = ∞ |
| | ex − 1 | | 0+ | |
| | 1 | | 1 | |
limx→0− |
| = |
| = −∞ |
| | ex − 1 | | 0− | |
x = 0 −− pionowa
Teraz granicę przy x → ±
∞
| | 1 | | 1 | |
limx→−∞ |
| = |
| = − 1 |
| | ex − 1 | | 0 − 1 | |
y = 0, y = −1 −− asymptoty poziome
Ukośnych brak bo istnieją już poziome
5 sty 13:35
Godzio:
2) D = R − brak asymptot pionowych
| | π | |
limx→±∞(x − arctgx) = ±∞ − (± |
| ) = ±∞ |
| | 2 | |
brak asymptot poziomych
Zatem liczymy ukośne:
| | x + arctgx | | | |
a = limx→±∞ |
| = limx→±∞ |
| = 1 + 0 = 1 |
| | x | | 1 | |
| | π | |
b = limx→±∞(x − arctgx − 1 * x) = b = limx→±∞(−arctgx) = ± |
| |
| | 2 | |
Zatem mamy 2 ukośne:
5 sty 13:40
Godzio:
c) spróbuj sama
5 sty 13:40
Godzio:
Ogólna zasada:
Pionowe: badasz granicę na końcach dziedziny (lewo i prawo − stronnie)
Poziome: badasz granicę przy x → ±
∞, jeśli wyjdzie liczba to jest to asymptota y = ...
jeśli ±
∞ to brak
Ukośne: jeśli nie ma poziomych liczysz ukośne postaci y = ax + b, gdzie
b = lim
x→±∞(f(x) − ax)
5 sty 13:44
Samanta: super, dziękuję bardzo

zaraz postaram się rozpracować C)
5 sty 13:47