matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Paula:
Obliczyć granice ciągu o wyrazie ogólnym: b) u
n
=
√
n+2
−
√
n
c) u
n
= n−
√
n
2
+5n
5 sty 12:53
Krzysiek:
skorzystaj ze wzoru
a
2
−b
2
a−b=
a+b
5 sty 14:25
Paula:
wynik końcowy to bd :
1
i to dazy do 0 ?
2
√
1+
+ 1
n
tak trzeba to zapisać?
5 sty 15:25
Krzysiek:
b) będzie:
2
→0
√
n+2
+
√
n
5 sty 15:36
Paula:
ale w b nie powinno być tak:
n
2
− (
√
n
2
+5n)
2
n−n
2
+5n
n−
√
n
2
+5n
=
=
=
n+
√
n
2
+5n
n+
√
n
2
+5n
5n
=
n+
√
n
2
+5n
i pod koniec ,
5
5
=
=
1+1
2
5
tylko nie wiem gdzie robie bład bo w odpowiedziach mam że to się równa −
2
5 sty 15:59
Paula:
pomożesz ?
5 sty 15:59