trudne!pomocy krotnosc pierw
mmmm: Nie umiem ustalic krotnosci pierw skad wiadomo np ze pierwiastek =1 jest dwukrotny ? jak to
wyliczyć? P(x)=x5−x4−5x3+5x2+4x−4
5 sty 11:52
konrad: trzeba znaleźć pierwiastki; jeżeli będzie n takich samych pierwiastków to znaczy, że
pierwiastek jest n−krotny
5 sty 11:55
wójt:
P(x) = x4(x − 1) − 5x2(x − 1) + 4(x − 1) = (x − 1)(x4 − 5x2 + 4) =
= (x − 1)(x2 − 4)(x2 − 1) = (x − 1)(x − 2)(x + 2)(x − 1)(x + 1) =
5 sty 12:20
mmm: bardzo dziękuje
5 sty 20:45
ICSP: itteruj schemat Hornera.
5 sty 20:49