wielomiany
Magda: Możecie mi sprawdzić czy dobrze zaczełam liczyć równość wielomianową
−1/2 (x−1)(x+3)(x+5)=x2+2x−3
−1/2 (x−1)(x+3)(x+5)−x2−2x+3=0
−1/2 (x−1)(x+3)(x+5)(x−1)(x+3)=0
25 mar 18:15
Magda: pomocy
25 mar 18:20
Janusz: w trzeciej linii ma być −(x−1)(x+3) a nie mnożenie
25 mar 18:22
Mickej: zle bo nie możesz tego tak od razu zapisać ma być tak
(x−1)(x+3)(−1\2(x+5)−1)=0 dalej dasz sobie rade
25 mar 18:23
Magda: nie rozumiem dlaczego tak
25 mar 18:29
Mickej: bo
−1/2 (x−1)(x+3)(x+5)−(x−1)(x+3)=0 i wyciągasz przed nawias (x−1)(x+3) dlatego
(x−1)(x+3)(−1\2(x+5)−1)=0
25 mar 18:37
Magda: a dlaczego to trzeba przed nawias wyciągnąć
25 mar 18:43
Magda: a już wiem ale dalej co robić?
25 mar 18:47
Mickej: dalej to juz z gurki bo tylko miejsce zerowe z trzeciego nawiasu trzeba wyznaczyć czyli
rozwiązać takie równanie
−1\2(x+5)−1=0 dasz rade bedziesz mieć w sumie 3 rozwiązania 1 −3 i to co ci wyjdzie z
nawiasu
25 mar 18:50
Magda: ale ja nie wiem jak
25 mar 18:51
Magda: a w trzecim nawiasie wyjdzie 1 i pół
25 mar 18:55
Magda: a jednak nie bo w odp jest −7 ale nie wiem nadal dlaczego
25 mar 18:57
Magda: proszę powiedz
25 mar 18:59
Mickej: dlatego że
−1\2(x+5)−1=0
−1\2x−5\2−1=0
1\2x=−7\2
x=−7
zapisujesz całe równanie w postaci
(x−1)(x+3)(x+7)=0
25 mar 19:02