B i D
beti14: boki trojkata ABC maja dlugosc 13cm , 20cm, 21cm, oblicz:
a) pole trojkata abc
b) dlugosc promienia okregu opisanego na tym trojkacie
c) dlug. promienia okregu wpisanego w ten trojkat
d) sinus najmniejszego kata w trojkacie abc
a) pole =126cm
2
KTO POMOZE W PODPUNKCIE B I D
5 sty 09:53
beti14: juz wczoraj byly zrobione a i c jeszcze 2 zostaly
5 sty 09:59
argh: b) 8.75
5 sty 12:12
argh: przepraszam za pomyłke promien bedzie wynosil (10.83)
5 sty 12:18
beti14: dobrze jakbys podala najpierw wzor jak to obliczyc a nie wynik
5 sty 20:32
6 sty 10:27
Aga: Został tylko podpunkt c.
jest taki wzór P=r*p
P− pole
r− promień okręgu wpisanego w trójkąt,
p − połowa obwodu trójkąta.
a=13,b=20, c=21.
Podstaw do wzorów i oblicz.
6 sty 10:45