ere
wififi4444: tylko dla mistrzow matematyki
dane jest wyrazenie : (x−1)
3 − (x+2)
3
a)doprowadz wyrazenie do najprostrzej postaci
b) wykaz ze dla kazdej liczby calkowitej x wartosc tego wyrzenia jest liczba calkowita ujemna,
podzielna przez 9
| | 1 | |
c) oblicz wartosc wyrazenia dla x= ( |
| )√1/3 |
| | 27 | |
5 sty 08:45
wififi4444: | | ! | |
przepraszam podpunk c) dla x = ( |
| )1/3 |
| | 27 | |
5 sty 08:47
wififi4444: | | 1 | |
c) oblicz wartosc wyrazenia dla x=( |
| )1/3 |
| | 27 | |
5 sty 08:48
Aga: Podaj, jaka jest najprostsza postać, bo liczone było wczoraj.
5 sty 09:04
5 sty 09:06
5 sty 09:09
5 sty 09:10
wififi4444: ale co doktorego podpunkyu sie tyczy?
5 sty 09:11
wififi4444: ja to wyliczylem tak..........zaraz podam
5 sty 09:11
wififi4444: a) ((x−1)−(x+2)) ((x−1)2+(a−1)(x+2)+(x+2)2)
5 sty 09:12
wififi4444: korzystalem ze wzorow Krystka
5 sty 09:13
krystek: i w efekcie będzie −9(x2+x+1) co daje odp na pyt b) a c policz.
I powtarzałas wczoraj chyba 2,lub 3razy.Troche wiary w siebie!
5 sty 09:16
Aga: c)To może podstawimy do wyjściowej postaci bo to nie jest prostsza postać.
| | 1 | | 1 | | 2 | | 7 | |
( |
| −1)3−( |
| +2)3=(− |
| )3−( |
| )3= |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
policz dalej
5 sty 09:19
wififi4444: −117?
5 sty 09:27
wififi4444: a w podpunkcie a) to prostsza postac to jest dobrze napisana? chyba za dluga
5 sty 09:32
wififi4444: skad sie to wzielo
5 sty 09:35
krystek: Powtórz działania na potęgach!
5 sty 09:43
wififi4444: | | 1 | | 1 | |
znalazlam latwiejszy sposob √ |
| stopnia 3 = |
| |
| | 27 | | 3 | |
5 sty 09:46
wififi4444: zeby cokolwiek zrobic trzeba zrozumiec skad sie co bierze...........niestety nie jestem
studentem dopiero zaczynam liceum uzupelniajace...........
5 sty 09:47
wifii4444: a)doprowadz wyrazenie do najprostrzej postaci
b) wykaz ze dla kazdej liczby calkowitej x wartosc tego wyrzenia jest liczba calkowita ujemna,
podzielna przez 9
5 sty 09:57
konrad: "niestety nie jestem studentem dopiero zaczynam liceum uzupelniajace..........."
to nie są zadania ze studiów tylko ze szkoły średniej
5 sty 11:33
wififi4444: a ja dopiero zaczynam liceum.........
5 sty 20:01
krystek: masz o 9;16 wykazana podzielność!
5 sty 20:04
wififi444: ALE NAJPIERW TRZEBA ZACZAC OD POCZATKU OD WZORU NAPISAC TO A NIE SAM WYNIK BO JA NIE WIEM SKAD
TO SIE BIERZE
5 sty 20:08
krystek: Dokończ to co zacząłeś poprawnie o 9;12 Wzory znasz i je stosuj!
5 sty 20:10
wififi444: ok dokoncze ten wzor z podpunktu a) i napisze co powstalo
5 sty 20:13
5 sty 20:17
wififi444: 
nic nie powstalo kurde nie umiem tego z godz. 9,12 zrobic
5 sty 20:22
wififi444: czyli to juz jest gotowy wynik do podpunkyu a

5 sty 20:23
wififi444: bo nie da sie juz nic z tym zrobic
5 sty 20:23
wififi444: co do podpunktu b)
5 sty 20:30
wififi444: wiem wynik mam ale skad sie wzial
5 sty 20:30
krystek: JESZCZE RAZ :MASZ O 9:16 wyliczone i wykazane,ze jest to liczba ujemna i podzielna przez 9
−9(x2+x+1) ponieważ wyrażenie w nawiasie jest dodatnie dla każdego x.(Δ<0)
5 sty 20:35
kamila123: nie prawda
6 sty 17:05
kamila123: wynik bedzie 9(−x2−x−1)
6 sty 17:05
Aga: Nieprawda?
Są to zapisy równoważne.
6 sty 17:23