granice
luk18: Obliczyć granicę:
limx→0 (1+sin2x) 1x
5 sty 00:25
Trivial: 1.
5 sty 00:28
luk18: ale ja chciałbym jakieś wytłumaczenie, może podpowiedź co mam zrobić, od czego zacząć?
5 sty 00:31
Trivial: To granica z 'e'.
5 sty 00:31
luk18: no właśnie tak się zastanawiałem czy mogę tego użyć. A zastanawiałem się dlatego, że na
ćwiczeniach robiliśmy tylko z x→∞, a jak x→0 też można? i czy to się jakoś ewentualnie
zmienia?
5 sty 00:36
luk18: | | sinx | | sin2x | |
i jeszcze jedno pytanie, |
| →1, to czy |
| też dąży do 1? |
| | x | | x | |
5 sty 00:37
Trivial: A czemu nie?
5 sty 00:38
Trivial:
| sin2x | | sinx | |
| = sinx* |
| → ... |
| x | | x | |
5 sty 00:38
luk18: właśnie wpadłem na to żeby ten sin2x rozbić. I mogę bez problemu zapisać że limx→0sinx=0?
bo to tak jakbym pod x podstawiał 0 a sin0=0,zgadza się?
5 sty 00:41
Trivial: tak.
5 sty 00:42
luk18: dzięki wielkie, jak coś to mam jeszcze jedną granicę i też nie mam na nią pomysłu:
limx→1e11−x
5 sty 00:45
luk18: Pomoże ktoś?
5 sty 00:55
Godzio:
Nie istnieje
przy x→ 1 mamy: e±∞ → ∞ / 0
5 sty 01:13