matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
problem
tomek :
dlaczego pochodna z
1
−2
=
x
2
x
3
1
mnie wychodzi −
x
4
5 sty 00:00
Trivial:
(x
α
)' = αx
α−1
.
5 sty 00:02
tomek :
no to jest x
−2
= −2x
−2−1
= −2x
−3
i dalej x jest wzięty do mianownika i zdlatedo znika przy nim minus, tak?
5 sty 00:08
Trivial:
1
Tak. x
−m
=
x
m
5 sty 00:10