granice
luk18: Obliczyć, o ile istnieje, granicę:
limn→∞ n√2*5n − 3n+1
Nie wiem czy tutaj nie trzeba skorzystać z tw. o trzech ciągach, a jeśli tak to w jaki sposób,
co mam wziąć jako te ciągi?
4 sty 23:56
Godzio:
Wyłącz 5
n, a może coś zauważysz
4 sty 23:56
jas: limn−>∞n√5n(2−(35)n)
5 sty 00:00
luk18: Próbowałem coś z tym wykombinować ale jednak nie mam pojęcia
5 sty 00:01
Godzio:
... = 5
n√2 − 3 * (35)n
Teraz kombinuj, ograniczaj z 3 ciągów
5 sty 00:02
luk18: | | 3 | |
jas: tam chyba powinno być w nawiasie 2−3*( |
| )n |
| | 5 | |
5 sty 00:02
luk18: ale w jaki sposób, właśnie nie rozumiem tego, w jaki sposób mam tu ograniczyć...
5 sty 00:03
luk18: mam ograniczyć przez co z lewej strony? przez n√2 czy jak?
5 sty 00:04
jas: zjadlem 3
5 sty 00:05
Godzio:
Z prawej przez 5n√2, a z lewej ?
? ≤ 5n√2 − 3 * (35)n ≤ 5n√2
5 sty 00:05
luk18: nie... tak to już chyba z prawej..?
5 sty 00:05
luk18: albo przez 5n√3*(35)n albo bez tej trójki?
5 sty 00:08
luk18: bez 3
5 sty 00:08
luk18: tak?
5 sty 00:09
Godzio:
No nie wiem czy to zawsze będzie ≤ od danego ciągu, trochę niepewny traf, ja bym wziął po
prostu wartość dla n = 1:
| | 3 | | 9 | | 1 | |
2 − 3 * |
| = 2− |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
5
n√15 ≤ 5
n√2 − 3 * (35)n ≤ 5
n√2
5 sty 00:15
luk18: a to ja mogę sobie tak po prostu przyjąć n=1? i wpisać wartość po lewej stronie?
5 sty 00:18
Godzio:
A czemu nie ? Masz znaleźć dowolny ciąg spełniający warunek, że jest zawsze mniejszy lub równy,
| | 1 | |
w tym wypadku bierzesz ciąg: |
| |
| | 5 | |
5 sty 00:28