Potęga logarytmowa
RC: 36 do potęgi log 6 z 5−1/4
25 mar 18:12
RC: Ktoś może pomóc?
25 mar 18:37
adaa: zamien podstawe logarytmu na 36
25 mar 18:39
Sabin: Musisz wyraźniej napisać, bo tak nie do końca wiadomo co liczyć. Chodzi mi konkretnie o
tą 1/4, ona jest za 36, czy może w wykładniku potęgi?
25 mar 18:40
RC: Jak? Ma wyjśc 25√6/6
25 mar 18:41
RC: To jest logarytm o podstawie 6 z 5 odjąć jedna czwarta
25 mar 18:42
adaa: ale z (5−1/4) czy 1/4 nie nalezy do tego wykladnika
25 mar 18:45
%3Cb%3Eadaa%3A%3C%2Fb%3E%20ale%20z%20(5%E2%88%921%2F4)%20czy%201%2F4%20nie%20nalezy%20do%20tego%20wykladnika%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fzeby.gif%22%3E%0A%0A
25 mar 18:45
adaa: ale z (5−1/4) czy 1/4 nie nalezy do tego wykladnika
25 mar 18:45
RC: Należy do wykładnika
25 mar 18:46
Sabin: Mhm. Więc tak:
36
log65 − 1/4 = (36=6
2) = (6
2)
log65 − 1/4 = 6
2log65 − 1/2 =
6
log652*6
−1/2 =
| | 1 | | 1 | | √6 | |
6log625* |
| = 25* |
| = 25 |
| |
| | √6 | | √6 | | 6 | |
25 mar 18:47
RC: A jak mam potęgowane 27 a w podstawie logarytmu 3 to moge te 27 zamienić na 3 do 3?
25 mar 18:50
Sabin:
Tak. Nawet jest to zalecane
25 mar 18:52
adaa: ciekawi mnie skad sie wziela 1/2?
25 mar 18:52
RC: chyba 2 z potęgi(?) 2*1/4=1/2
25 mar 18:53
Sabin:
Stąd: (62)log65 − 1/4 = 62(log65 − 1/4)
25 mar 18:53
RC: Znaczy się 1/2 do potęgi 2
25 mar 18:54
adaa: aha bo tam przy 5 tez jest 5
2
25 mar 18:54
RC: Zgubiłam się, ale ok, powoli
25 mar 18:55
RC: a taki przykład:
27 do potęgi log 3 z 2 − 1/3, tu też 1/3 jest w wykładniku
25 mar 18:58
Sabin:
Wszystko robisz analogicznie.
Zamieniasz 27 na 33, tą trójkę z potęgi wrzucasz do liczby pod logarytmem oraz wymnażasz
przez −1/3, rozbijasz na mnożenie dwóch liczb o podstawie 3 i tak dalej...
Wyjdzie jakieś... 8/3?
25 mar 19:00
RC: Ok, ok, już mam, po prostu ja zamiast tą 1/3 pomnożyć przez 3, to ją podnosiłam do potęgi

Dzięki wielkie
25 mar 19:06
kosmi: Ile to będzie 25
log5 2 bardzo proszę o pomoc
15 gru 18:54