Jak rozwiązać równanie 49^x+6*7^x+5=0
baza: Jak rozwiązać równanie 49x+6*7x+5=0
dochodzę do postaci 7x(7x+6)+5=0 i nie wiem co zrobić z szóstką
4 sty 23:35
Basiek: 7
2x +6*7
x +5=0
gdzie 7
x= t i t>0
teraz próbuj
4 sty 23:37
Eta:
podstaw za 7x= t, dla t>0 to 49x= (7x)2= t2
t2+6t+5=0
4 sty 23:37
wójt:
7
2x + 6*7
x + 5 = 0
Δ = 16,
| | −6 − 4 | |
7x = |
| < 0 sprzeczność |
| | 2 | |
lub
| | −6 + 4 | |
7x = |
| < 0 sprzeczność |
| | 2 | |
Brak rozwiązań.
4 sty 23:40
majkello: x2*2x+x*2x−1<0
6 sty 20:21