matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
objętość ostrosłupa
Marta:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 15 cm, a kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy ma miarę 45 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
4 sty 23:19
dero2005:
α = 45
o
a = 15 cm
a
√
3
15
h =
=
√
3
cm
2
2
H
= tg 45
o
= 1
h
15
H = h =
√
3
cm
2
3a
2
√
3
3*15
2
√
3
675
P
p
=
=
=
√
3
cm
2
2
2
2
1
1
675
15
V =
P
p
*H =
*
√
3
*
√
3
= 2531
1
4
cm
3
3
3
2
2
5 sty 07:50