Rozwiąż nierówność
Wolski: Rozwiąż nierówność: 8x3:(3−x)≥x+3
Wie ktoś jak to zrobić ?
4 sty 22:31
Eta:
| | 8x3 | |
|
| ≥x+3 założenie x≠ 3 |
| | 3−x | |
sprowadzamy do wsp. mianownika
zamieniamy do postaci iloczynu (3−x)(8x
3+x
2−9)≥0
rozkładamy 8x
3−8x
2 +9x
2−9= 8x
2(x−1) +9(x−1)(x+1)= (x−1)(8x
2+9x+1)
wyrażenie 8x
2+9x+9 >0 dla x∊R bo Δ<0 i ramiona paraboli do góry
to rozwiązujemy tylko nierówność (3−x)(x−1)≥0
teraz dokończ sam (pamiętaj o założeniu
4 sty 22:52
Eta:
poprawiam chochlika =.... (x−1)(8x2+9x+9)
4 sty 22:55