proszę o pomoc
Amelia: W ciągu arytmetycznym an dane są a2 + a12=62 i a6+ a20=122.
Wyznacz ogólny wyraz ciągu an.
4 sty 22:30
Aga: a1+r+a1+11r=62
a1+5r+a1+19r=122.
Rozwiąż układ równań
6 sty 23:46
6 sty 23:48
Gustlik: Aga i Amelia nie potrzeba układu równań, to najdłuższa i najtrudniejsza metoda z
możliwych. Mozna zrobić tak − ze średniej, ponieważ mamy sumy wyrazów parzystych łatwo
wyznaczyć wyraz środkowy:
a2 + a12=62 /:2
a6+ a20=122 /:2
a7=31
a13=61
a13−a7=6r
61−31=6r
6r=30 /:6
r=5
a1=a7−6r
a1=31−6*5
a1=1
an=1+(n−1)*5=1+5n−5
an=5n−4
7 sty 00:17