asymptoty y=x-1/x
domini: | | 1 | |
Wyznacz asymptoty fukcji:y=x− |
| . |
| | x | |
Mi wyszło pionowa 0 i ukośna 0.
4 sty 21:51
Aga: Pionowa x=0
4 sty 21:52
domini: a ukośnej nie ma?
4 sty 21:52
Aga: Mi wyszła ukośna inna.
4 sty 21:53
domini: jaka
4 sty 21:54
domini: halo
4 sty 21:58
Aga: | | f(x) | | x2−1 | |
lim x→∞ |
| =limx→∞ |
| =1=a |
| | x | | x2 | |
| | x2−1 | | −1 | |
lim x→∞(f(x)−ax)=lim x→∞ ( |
| −x)=lim x→∞ |
| =0=b |
| | x | | x | |
asymptota ukośna y=x
Sprawdź, czy się nie pomyliłam.
4 sty 22:08