funkcje
aneta: jak zbadać czy funkcja jest parzysta
4 sty 21:45
-:):
| | x−1 | | −x−1 | |
zbadać czy ln( |
| )=ln( |
| }
|
| | x+1 | | −x+1 | |
4 sty 22:12
aneta: tak, dokładnie też do tego doszłam i nie wiem co dalej z tym zrobić
4 sty 22:17
Aga: Pierwsze ustalić dziedzinę i sprawdzić, czy jest symetryczna względem punktu (0,0).
Odp. jest i teraz sprawdź powyższy warunek, czy f(−x)=f(x)
4 sty 22:18
aneta: D to R\{1,−1}
4 sty 22:20
Aga: | | −(x+1 | | x+1 | |
P=ln |
| =ln |
| ≠L |
| | −(x−1) | | x−1 | |
4 sty 22:21
4 sty 22:23
aneta: czyli jest to funkcja nieparzysta
4 sty 22:23
Aga: To sprawdź. Nieparzysta, jeśli f(−x)=−f(x)
4 sty 22:26
aneta: Czyli jest ani parzysta, ani nieparzysta
4 sty 22:27
Aga: | | x−1 | | x−1 | | x+1 | |
−f(x)=−1ln |
| =ln( |
| )−1=ln |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x−1 | |
l=p.
odp. nieparzysta.
4 sty 22:31