prawdopodobieństwo. prosze o pomoc
sara: czy potrafi ktos rozwiazac to zadanie? bo mi nic nie wychodzi

Rzucamy 3 razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo, ze otrzymamy sumę oczek nie mniejszą niż 11.
4 sty 21:39
sara: nikt?
4 sty 22:40
Wolski: Wypisz wszystkie możliwe pary tego zdarzenia i wtedy Ci pomogę
4 sty 22:45
pomagacz:
ilość rzutów kostką:
Ω = 6
3
teraz wypisujesz wszystkie kombinacje rzutów, których suma jest większa równa od 11
{6, 6, 6} = 18
{5, 6, 6} = {6, 5, 6} = {6, 6, 5} = 17
...
{1, 5, 5} = {5, 1, 5} = {5, 5, 1} = 11
dalej nic więcej bo już są mniejsze
najlepiej wypisz wszystkie rzuty z 5 na początku nie mniejsze niż 11, później 4, 3, 2 i 1 na
końcu, jeśli wystąpią pary tych samych rzutów to mnożysz je x2, dodajesz resztę i liczysz P(A)
4 sty 22:47
pomagacz:
x3 a nie x2
4 sty 22:47
Wolski: Sugeruje wypisać wszystkie kombinacje rzutów, których suma jest mniejsza od 11 i skorzystać z
tego:
1−P(A')=P(A) bo tak jak ty mówiłeś/aś będzie dużo więcej roboty
4 sty 22:52
sara: wtedy pewnie bym juz rozwiązała to zadanie
4 sty 22:55
Wolski: Policz ile jest możliwości zdarzenia przeciwnego i napiszę rozwiązanie
4 sty 22:56
sara: nie da sie jako łatwiej i szybciej? ja nic prawie nie czaje z tego... choć mam przed soba 2
ksiazki to naprawde nic do mnie nie dociera
4 sty 23:06
Wolski: No to akurat musisz policzyć

Ile jest możliwości żeby w suma trzech rzutów kostką wyniosła
mniej niż 11?
4 sty 23:11