ciagi
Emilia: trzy liczby tworza ciag arytmetyczny .ich suma jest rowna 15.jesli pierwsza i trzecia liczbe
pozostawimy bez zmian , a druga pomniejszymy o jeden to otrzymmy trzy kolejne wyrazy ciagu
geometrycznego . oblicz wyrazy ciagu arytmetycznego
4 sty 21:14
Tragos: oznaczymy te liczby: a, b, c
tworzą one ciąg arytmetyczny, zatem
ich suma jest równa 15:
a + b + c = 15
dalej: liczby: a, b−1, c
tworzą ciąg geometryczny, czyli
a*c = (b−1)
2
4 sty 21:26
ICSP: chyba jeden z najciekawszych rodzajów zadań z ciągów

układ równań tak jak podał
Tragos:
a+b+c = 15
2b = a +c
ac = (b−1)
2
z pierwszych dwóch wyliczam : b = 5
a+c = 10
ac = 16
Ja widzisz są to wzory Vieta o pierwiastkach a oraz c. Tworzymy więc równanie kwadratowe:
z
2 − 10z + 16 = 0
Δ = 100 − 64 = 36 ⇒
√Δ = 6
z
2 = 8
otrzymujemy więc dwa ciągi :
a = 2,b = 5,c = 8
a = 8,b = 5,c = 2
4 sty 21:42