ciągłość funkcji , dziedzina funkcji, granice, pochodne, extremy itp
Archi : Witam , mam trochę kłopot z takim zadaniami, będzie ich troche także już piszę:
1. wyznacz ciągłość funkcji: f(x) 2x+3 dla x<−1
−x+2 dla x>(lub równy) −1
2 oblicz dziedzinę f(x)= √x2+x−12
3. oblicz −5−3x + |x−2| = 43
4. oblicz 3x−|x+4| <(lub równe) |−2+x|
5. parzystość funkcji: f(x) −3x2+14x2
6. extrema funkcji : x3−4x2+4x+5
7. granice funkcji : lim x3−9xx2+3x
x−−> −3
lim 2x2+x−5x2+8x+1
x−−> Nieskończoność +
8. Pochodne f(x)' x2lnx
f(x)' 8x4x2−2x+3
4 sty 21:07
fos roh dah: W drugim wyznacz miejsca zerowe, x
2+x−12>0, bo jest pod pierwiastkiem
4 sty 22:48
fos roh dah: Potem narysuj parabole i to co jest nad osia x
4 sty 22:48
Aga: | | x(x2−9) | | (x−3)(x+3) | |
7. lim x→−3 f(x)=lim x→−3 |
| =lim x → −3 |
| =−9. |
| | x(x+3) | | x+3 | |
5 sty 18:59