Roki: cena biletu na pierwszy w sezonie mecz Unia Iłów wynosiła 12zł. Gdy przed kolejnym meczem
obnizono cene biletu na trybunach zasiadło o 80% kibiców wiecej niz podczas pierwszego
spotkania, a wpływy ze sprzedarzy biletów zwiększyły sie o 20%. Oblicz nową cenę
biletu
28 kwi 11:52
Sitta: I mecz:
cena biletu - 12 zł
ilość kibiców - n
wpływy - 12n zł
II mecz:
cena biletu - x
ilość kibiców - n + 80%n = 1,8n
wpływy - 12n + 202n = 12n + 2,4n = 14,4n
układamy równanie do II meczu:
x* 1,8n=14,4n /:1,8n
x=8 zł
28 kwi 19:01
Sitta: Mała poprawka w 8 linijce
wpływy - 12n + 20%*12n = 12n + 2,4n = 14,4n
28 kwi 19:05
lel:

∑πδββδπΩ
29 wrz 01:18