miejsce zerowe
kajka: potrzebuje obliczyc miejsce zerowe dla
x
3+6x
2=0
utknęlam na samym poczatku
4 sty 21:01
Eta:
x2(x+6)=0
x2=0 v x+6−0
x=0 −−− pierwiastek dwukrotny v x= −6
4 sty 21:02
kajka: co znaczy pierwiastek dwukrotny?
4 sty 21:05
aa: ze występuje dwa razy
4 sty 21:06
kajka: czyli drugiego stopnia?
to to samo?
4 sty 21:07
4 sty 21:07
aa: x= 0 v x = 0 v x = − 6
powtarza się 2 razy x = 0 wiec jest pierwiastkiem dwukrotnym
4 sty 21:08
kajka: dzięki
a mam jeszcze jedno obliczonko
mam y=x3+6x2 z tego pochodną y`= 3x2+12x obliczam miejsce zerowe ze wzoru na deltę delta=
b2−4ac podstawiam 122−4 x 3 x 0 ?
4 sty 21:15
Eta:
y'=0 ⇔ 3x2+12x=0 ⇔ 3x(x+4)=0 ⇔ x=0 v x= −4
4 sty 21:17
kajka:
4 sty 21:22